Rochii mireasa | Nunti 2024 Noutati Buchete si aranjamente din flori, materiale naturale sau hartie, sub forma de pomandere
Buchete si aranjamente din flori, materiale naturale sau hartie, sub forma de pomandere

Buchete si aranjamente din flori, materiale naturale sau hartie, sub forma de pomandere

by casanuntilor on mai 20, 2013

0 comentarii · 6464 vizite ·

Nu exista un echivalent romanesc pentru pomander, astfel incat l-am preluat intocmai ca in engleza. Cuvantul provine insa din franceza, “pomme d’ambre” (mar de chihlimbar/ambra), iar in secolul XV facea referire la un amestec rotund, ca un mar, alcatuit din plante sau substante frumos mirositoare, precum ambra sau moscul, si folosit ca protectie impotriva infectiilor sau pentru a parfuma incaperile. Era deseori pus intr-un recipient si agatat undeva.

In zipomandere_decoratiuni nuntilele noastre, cuvantul a inceput sa denumeasca fructul (de obicei portocala) decorat cu cuisoare (mugurii uscati ai arborelui de cuisoare), folosit atat ca decoratiune, mai ales in timpul sarbatorilor de iarna, cat si ca sa parfumeze spatiile, inclusiv dulapurile de haine (vezi foto stanga). De cele mai multe ori, ca si in trecut, este prins in panglici si agatat undeva.

De aici si ideea pomanderelor din flori sau alte materiale naturale ori din hartie, folosite astazi in special ca decoratiuni. Sunt rotunde, au diferite marimi si se pot agata de tavan, grinzi, candelabre, spatarele scaunelor, crengile copacilor sau pot pluti pe apa. O alta idee de folosire: pentru buchetul miresei sau cele ale domnisoarelor de onoare. De asemenea, va puteti inspira din acest stil pentru suporturile de carduri sau marturii, ca marturii putand oferi chiar fructele ornate cu aromatele cuisoare.

Pentru toate aceste sugestii gasiti imagini explicative in galeriile de mai jos.

Pomandere din hartie
Pot fi din hartie tare sau din hartie fina, precum cea de servetele. Reprezinta varianta mai moderna si eco-friendly a pomanderelor din materiale naturale si intra in conceptul DIY, despre care am vorbit mai sus. Alte avantaje, in afara ca nu folosesc flori naturale: sunt ieftine si usoare, deci pot fi agatate mai multe la un loc, efectul fiind unul deosebit, mai ales pentru ca pot fi in tot felul de culori, marimi si stiluri. Dezavantajul: nu le lasati pentru ultimele zile, deoarece va va lua ceva timp realizarea lor. Insa ar fi distractiv sa le faceti cu un grup de prieteni. Un efect deosebit il au pomanderele agatate deasupra meselor, atat cele la care vor sta invitatii, cat si cele cu diferite prajiturele, aflate, de obicei, in zona de receptie. In zona masutelor cu prajituri, ele pot fi folosite si ca fundal lipite de perete.


Pomandere din flori sau alte materiale naturale
Ca materiale naturale suplimentare puteti folosi, de exemplu, muschi, crengute sau diferite fructe mici, pecum ciresele. Pot avea diferite marimi si intrebuintari, iar pe unele dintre ele, avand la dispozitie un suport adecvat, le puteti face chiar voi. Pe site, vom avea in curand o categorie de articole inspirata din nuntile din strainatate: DIY (do it yourself/fa singur), in care va vom explica in detaliu cum se realizeaza aceste aranjamente.
1. Buchete pentru mirese si domnisoare de onoare


2. Aranjamente pentru masa

3. Pomandere din alte materiale naturale

S-AR PUTEA SA TE INTERESEZE SI:

Lasa un comentariu

Articolul precedent:

Articolul urmator: